Projektas „Laisvojo kritimo pagreičio nustatymas gyvenamojoje vietovėje“

2020 m vasario mėnesį prasidėjęs projektas „Laisvojo kritimo pagreičio nustatymas gyvenamojoje vietovėje“ ir įveikęs 2020-2021 metų karantiną eina į pabaigą.

Mokiniai dalyvavę šiame tarptautiniame projekte turėjo įsitikinti, kad laisvojo kritimo pagreitis Žemėje priklauso nuo vietovės, kurioje jis yra matuojamas. Pagal šaltinius jis turėtų kisti nuo 9,83 м/s² ašigalyje, iki 9,78 м/s² pusiaujuje. Projekte dalyvavo mokiniai iš trijų šalių: Lietuvos, Turkijos ir Ukrainos. Mokiniai atlikę eksperimentą gavo tokius apibendrintus duomenis:

Šalis

Geografinė platuma

Laisvojo kritttimo pagreitis

Lithuanian

55°

9,98 m/s2

Ukraina

47°

10 m/s2

Turkey

40°

9,78 m/s2

Labiausiai nutolusi nuo pusiaujo yra Lietuva (geografinė platuma apie 55°), todėl laisvojo kritimo pagreitis turėtų būti pats didžiausias, o Turkijoje (geografinė platuma apie 40°) laisvojo kritimo pagreitis - pats mažiausias. Atliekant eksperimentus labai mažai dėmesio skyrėme paklaidoms, kurios atsiranda dėl žmonių bei prietaisų netikslumo. Todėl galima teigti, kad eksperimentas iš dalies pavyko: visi eksperimento dalyviai naudodami priemones atliko bandymus ir nustatė, kad laisvojo kritimo pagreitis yra apie 10 m/s2. Be to eksperimentatoriai gavo, kad laisvojo kritimo pagreitis Turkijoje yra mažesnis nei Lietuvoje ir Ukrainoje.

Projekto dalyviai daugiau sužinojo apie laisvojo kritimo pagreitį, pradėjo geriau suprasti fiziką. Labiausiai jiems patiko kelti įvairias hipotezes ir jas patikrinti atliekant praktinius darbus. Dalyvavę projekte mokiniai ne tik praktiškai patikrino bei pritaikė savo žinias. Jie taip pat išmoko suplanuoti ir atlikti praktinį darbą, užrašyti bei apdoroti duomenis. Kadangi projektas tarptautinis, tai visi projekto dalyviai pagilino anglų kalbos žinias bendraudami vienas su kitu ir plačiau sužinojo apie įvairių šalių kultūrą.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas